zondag 24 januari 2010

leeuwarden

Nou het hele weekend vrij is niet gelukt, de weergoden waren het niet met elkaar eens. De 1 zei zacht kwakkelend en de ander had het over flinke vorst. Daarom alleen vrijdag maar alle boodschappen, gedaan en nog fijn wat geshopt in Harlingen. Zaterdag om 9 uur alweer richting sluis met vriendin Maaike als maat en haar vader als eerste stuurman mee. Normaal duurt dat reisje inclusief afmeren 3 tot 4 uurtjes maximaal.
Maar je voelt hem al aankomen, deze keer niet, 6 uur duurde de reis. De bruggen had ik keurig besteld. Maar de centrale dacht dat wij er een half uur over zouden doen om door de sluis naar de Koningsbrug te varen. Alleen duurt dat maar 5 minuten. Nou ja, de brugwachter was er om 10.00.
De volgende brug draaide ook nog goed maar daarna ging het helemaal mis. Er zat onder Leeuwarden een containerschip van 110 meter die maar moeizaam door de bruggen paste, en er blijkbaar geen personeel over was om ons te bedienen. Na 5 telefoontjes en 2 uur wachten kwam hij eindelijk.
De brug draaide en wij voeren ons eerste serieuze drijfijs binnen. Bij elke brug lag er wel wat, maar hier lag het over een lengte van zo’n 2 km en heel dik. Na 100 meter kwamen we niet meer vooruit. Dus eerst maar een stuk achteruit door onze zelf gevaren geul, en toen vol gas er doorheen. Pfft, gelukkig bleven we toen opgang. Maaike stond voorop om de minst dikke route aan te wijzen en we waren opgelucht dat we er uiteindelijk door heen waren.
Het ijs in Leeuwarden was gelukkig minder dicht waardoor we goed konden afmeren. Maaike en Maarten vertrokken snel naar huis om de verloren tijd wat in te halen. Ze zaten midden in de organisatie van een feestje die avond en deden dit er even tussendoor. Maar ja, geen tij, geen verlagingen, geen mist en toch gaat alles anders dan gepland.

Geen opmerkingen: