donderdag 12 augustus 2010

horizontoer

De horizontoer is weer begonnen, 6 schepen deze keer en 9 dagen onderweg. Zaterdag al om 7 uur vertrokken naar Texel en zondag om 6 uur naar Terschelling.
Veel oude bekenden aan boord, maar ook nieuwe gezichten, gelukkig is er een programmablaadje om uit te vissen, wie is wie en wat doen ze? De Toer voelt als een familie feestje, en dan mis je toch een paar familieleden die er dit jaar niet bij zijn.
Dit jaar heb ik voor het eerst het toerschema gemaakt, wanneer vertrekken we, hoe loopt het tij en wanneer komen we aan. Dat was een beetje puzzelen en Peter van de Pelikaan controleerde alles. Toch zijn er nog 2 foutjes ingeslopen. De vertrektijd vanaf Vlieland had ik niet zo nauw genomen, we hadden tenslotte 3 tijen om op Schier te komen. Iedereen is aan boord, dus ik dacht, dat kunnen we altijd nog veranderen. Mooi niet dus!
Dit jaar voor het eerst 9 dagen en wisselingen van gasten en artiesten op de eilanden. De veerboot met nieuwe gasten kwam via Terschelling naar Vlieland. Daarom de gasten gevraagd om op Terschelling vast af te stappen, zodat we iets eerder konden vertrekken en ze daar op konden pikken.
Alles lukte prima, maar het water liep al hard af. Met een lekker windje snel naar de Oosterom gezeild. Met 10 centimeter water onder de kiel over de ondiepte gezeild. De Poolster zat achter ons en besloot ons daar in te halen, Joska trok er zijn kluiver bij, en inderdaad hij liep ons bijna voorbij. Maar naast onze kop bleef hij hangen door de zuiging van de schepen op de ondiepte en kon hij niet verder voorbijlopen. Uiteindelijk werd de zuiging zo groot dat ik uit het roer liep en vol op zijn kont liep.
Bij mij zit nu een grote scheur in de kluiverboom en een deuk in de kop. Joska heeft zijn buitenboord motor en een zwaardlier aan gort. Maar gelukkig geen gewonden en zo. We konden zelf vlot weer doorvaren, het tij wachtte tenslotte niet. Op Schier de koppen bij elkaar gestoken en besloten de waterpolitie in te lichten, zodat die mogen uitvissen wie er schuldig is. Maandag komt de verzekering langs en kunnen we de schade gaan herstellen

1 opmerking:

Erica zei

Dat is balen, maar gelukkig geen gewonden wat je al zei!!

Groetjes,

Erica